Marknadskommentar

|

Står emot bättre än Asien

Latinamerikafonderna har klarat börsraset bra, bara ned 6 procent i år, medan Östeuropa- och Asienfonderna backat dubbelt så mycket. Brasilien och USA är förklaringar.
Tillväxtmarknaderna är de senaste årens stora vinnare, särskilt börserna i de länder som kallas BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Men under börsraset i januari drogs de alla med nedåt. Störst är nedgången för Indien- och Kinafonder, som i snitt backat 16 procent från årsskiftet fram till 15 januari. Östeuropafonderna har också tappat rejält, minus 14 procent hittills i år. Och de breda Asienfonderna har backat 12 procent.

Latinamerikafonderna har däremot klarat raset bra, nedgången sedan årsskiftet är i snitt bara 6 procent, hälften så mycket som Asienfonderna.

Förklaring

En förklaring är rimligen att den ökade pessimismen under januari främst beror på att även Europa ser ut vara på väg ned i en lågkonjunktur. Det har länge varit uppenbart att USA:s ekonomi har problem, som de två senaste åren har orsakat svagare dollar och en sämre börsutveckling än resten av världen. Tidigare verkar dock majoriteten placerar ha hoppats att Europa skulle klara att behålla hög tillväxt, tack vare stor efterfrågan på råvaror och fortsatt brant uppgång i tillväxtländerna. Men en lågkonjunktur även i Europa skulle slå hårt både mot Östeuropa och mot exportföretagen i Asien.

Ekonomin i främst Mexiko men även i resten av Latinamerika är däremot närmare kopplat till USA, och inte så beroende av Europa. Och problemen i USA är som sagt välkända sedan länge, vilket gör att aktiekurserna i New York har klarat börsraset i januari betydligt bättre än aktiekurserna i Europa och Asien.

Dessutom är optimismen kring Brasilien fortfarande stor. Under 2007 var börsen i Sao Paolo näst bäst bland 55 landindex från MSCI, med en uppgång på 66 procent räknat i svenska kronor. Mexikoindex steg samtidigt bara 3 procent. Fast även MSCI Brasilien drogs med nedåt och föll 20 procent på bara en vecka, från 14 till 21 januari. Skillnaden är att återhämtningen därefter varit snabb och att index i mitten på förra veckan var tillbaka på samma nivå som den 14 januari.

Risk för fallande råvarupriser

Frågan är förstås om optimismen är överdriven. Till stor del hänger Brasiliens ekonomiska utveckling på efterfrågan på olika råvaror, eftersom Brasilien är ett stort land med stora naturtillgångar. För ett par veckor sedan pekade jag på 5 argument för att det är stor risk att råvarupriserna är på väg nedåt (i ”Varning för guldfonder”, länk ovan till höger). Och om råvarupriserna faller kraftigt framöver så kommer det rimligen att slå hårt mot Latinamerikafonderna.

Läs fler kommentarer i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-0,6 -0,6 -0,6 stängt
Frankfurt (DAX30)
-0,2 -0,1 -0,1 stängt
London (FT-SE 100)
-0,3 -0,4 -0,4 stängt
Paris (CAC 40)
-0,2 -0,2 -0,2 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,2 0,1 -0,1 13:31
New York (S&P 500)
-0,2 -0,2 0,0 16:58
New York (NASDAQ 100)
-0,2 -0,2 -0,3 stängt
Moskva (RTS)
0,4 0,4 0,5 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,3 0,3 0,1 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,2 -0,2 -0,1 10:06
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-1,4 -1,0 -0,8 15:16