Krönika

|

Räntefond igen i mitt PPM-sparande

Brant uppgång för både dollarn och börserna i New York gör att jag byter från Avanza Zero till en räntefond. Så här ser min PPM-portfölj ut efter den fjärde uppdateringen under 2016.

Nästa vecka investerar Pensionsmyndigheten nya pengar på PPM-spararnas konton. Idag är sista dag att beställa ett byte innan. Nu i december är dessutom ett bra tillfälle att välja inriktning på sparandet under 2017.


USA-dollarn har stigit med 10 procent under hösten och dessutom har börserna i New York gjort ett lika stort ryck uppåt sedan strax före presidentvalet i början av november. Det finns förklaringar som gör ökad optimism rimlig i ett kortsiktigt perspektiv, men samtidigt har långräntorna stigit kraftigt i USA och jag kan inte glömma risken att den politiskt oerfarne Donald Trump gör något riktigt dumt som skadar den ekonomiska utvecklingen i världen. Därför minskar jag nu andelen aktier i min PPM-portfölj från 85 till 65 procent.Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 8 december 2016 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk
CB European Quality 20% 309492
Skagen Kon-Tiki 10% 501981 mindre
Carnegie Strategi 30% 357483
Didner & Gerge Aktiefond 20% 291906
Spiltan Räntefond Sverige 20% 972497 ny
Totalt 100%
Jämförelse
MSCI World index, i kronor 100%


Sedan uppdateringen 21 januari i år har jag inte haft med någon räntefond. Men nu tar jag åter med Spiltan Räntefond Sverige, som var med under hela 2015. Denna fond har låg avgift, köper företagsobligationer med låg risk och ger ungefär samma avkastning som ett bra bankkonto.


Tanken med att flytta 20 procent av PPM-sparandet till en fond som liknar ett bankkonto är att ha pengar i kassa för att under nästa år kunna passa på att köpa aktiefonder billigt om det kommer en brant nedgång någon gång under 2017. Jag vet inte om det kommer ett sådant köptillfälle, men efter den senaste månadens uppgång verkar det troligt. Dessutom tycker jag att svenska kronan verkar ha försvagats för mycket mot dollarn, vilket betyder att det är rea på kronor och god chans till en återhämtning.


En tredjedel Sverige


Andelen svenska aktier minskar något genom att jag byter bort Avanza Zero, men fortfarande kommer ungefär 35 procent att vara investerat på Stockholmsbörsen. Det är en hög andel, vilket beror på att jag tycker att Sverigefonderna har utvecklats orättvist dåligt jämfört med andra placeringar. Sverigeindex har följt Europaindex nära de senaste tre åren trots att många andra länder har mycket större problem än Sverige.


Fast mitt största ställningstagande är att jag sedan augusti helt avstått från USA-aktier. Brant uppgång på börserna i New York gör att dessa numera står för nästan 60 procent av världsindex. Både aktier inom IT och läkemedel kostar mer än dubbelt så mycket som för fyra år sedan. Samtidigt är långräntorna i USA på väg upp och jag tror att snart kommer någon negativ överraskning att starta en massiv vinsthemtagning som gör att aktiekurserna rasar.


Dessutom tycker jag att synen på europeiska börsföretag har blivit överdrivet negativ. Sämre ekonomi för länder i södra Europa betyder inte självklart att börsföretagen kommer att tjäna mindre pengar, för det är kundernas efterfrågan som avgör försäljning och lönsamhet. De betydligt mer oroande politiska och ekonomiska problem som under 2016 skapat tidningsrubriken i artiklar om länder som till exempel Brasilien, Indien, Indonesien, Ryssland, Sydafrika och Turkiet visar att tillväxtmarknaderna har betydligt större problem än Europa. Därför halverar jag andel i Skagen Kon-Tiki men behåller satsningen på CB European Quality.


Begränsa förlusterna


Slutligen är det viktigt att varna för att ovanstående är mitt högst personliga val av PPM-fonder. Jag har hög exponering mot aktiemarknaden på annat sätt och tillsammans med tjänstepensionen är mitt sparkapital så stort att jag fokuserar på att hålla ned riskerna. För yngre PPM-sparare som inte har hunnit att få in så mycket på premiepensionskontot är det kanske rimligt att våga spekulera mer och välja smalare fonder, men för mig är det viktigare att försöka begränsa förlusterna.

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-0,6 -0,6 -0,6 stängt
Frankfurt (DAX30)
-0,2 -0,1 -0,1 stängt
London (FT-SE 100)
-0,3 -0,4 -0,4 stängt
Paris (CAC 40)
-0,2 -0,2 -0,2 stängt
Tokyo (TOPIX)
-0,1 -0,2 -0,3 stängt
New York (S&P 500)
-0,1 -0,1 0,2 12:56
New York (NASDAQ 100)
-0,3 -0,3 -0,1 12:56
Moskva (RTS)
0,4 0,4 0,5 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-1,5 -1,5 -2,1 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,2 -0,1 -1,0 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-1,4 -1,0 -0,8 15:16